Projektets formål er at mindske omkostninger og øge produktiviteten i malkekvægsbesætninger ved at reducere andelen af ufrivillige udsætninger. Projektmålet er at udvikle anbefalinger og værktøjer for at reducere de bagvedliggende sundheds- og reproduktionsmæssige årsager til lav holdbarhed og øge bevidstheden om holdbarhedsprofilen på driftsenhedsniveau.
Selvom andelen af ufrivillig udsætning er høj på tværs af malkekvægsbesætninger, er der nogle producenter, der formår at tilpasse staldforhold og management, så de har kontrol over de underliggende sundheds- og reproduktionsproblemer, og kan opretholde en høj holdbarhed hos deres køer. Denne variationsbredde udnytter projektet for, gennem 5 arbejdspakker, at øge bevidstheden om holdbarhedsprofilen på driftsenhedsniveau og motivere til handling i relation til køernes velfærd, sundhed og reproduktion. Omdrejningspunktet for arbejdspakkerne er vidensindsamling, dataopgørelser og -analyse, test og afprøvning, samt demonstration i testbesætninger.
Projektmålet skal nås ved at udvikle og beskrive:
Anbefalinger for den mest optimale indretning og anvendelse af en velfærdsafdeling
Anbefalinger for management af yversundhed i senlaktation og ved afgoldning samt prototype på udskrift
Anbefalinger for optimal drægtighedsprocent i højtydende besætninger
Anbefalinger for forberedelse og opstart af økologiske 1.kalvskøer
En prototype på et værktøj til visning af holdbarhedsprofilen på bedriftsniveau
Nedprioritering af smittebeskyttelse i besætningen får ofte alvorlige konsekvenser. Læs her, hvordan du sikrer den bedst mulige smittebeskyttelse af dine dyr.
Optimalt management omkring goldning er afgørende for at give koen det bedste udgangspunkt for den nye laktation. Brug derfor SEGES’ anbefalinger til gode rutiner og procedurer før, under og efter goldning.
Management omkring goldning er afgørende for at give koen det bedste udgangspunkt for den nye laktation. Brug derfor SEGES’ anbefalinger til gode rutiner og procedurer før, under og efter goldning.
Dagsorden til arbejdsmøde i projektgruppen. På mødet blev der arbejdet med data både deskriptivt og analyser, samt med definition af elementer til udskrift
Tiltag i praksis, der understøtter høj drægtighedsprocent hos højtydende køer er beskrevet i en kort version med henvisning til Kvæginfo på baggrund af litteraturstudie, som information til dyrlæger
Med afsæt i de analyser der blev foretaget i projektbesætningerne er udpeget hvilke variable der mangler at blive analyseret i projektbes. + udpget hvad der bør indgå i landsplans-analyse
Nogle højtydende køer har ringe reproduktion, mens andre bliver drægtige uden problemer. Læs her om de faktorer, der har størst betydning for, om det går i den ene eller anden retning.
Tiltag i praksis, der understøtter høj drægtighedsprocent hos højtydende køer er beskrevet i en kort version af en Kvæginfo på baggrund af litteraturstudie, som information til landmænd
Analysen af data fra de højtydende besætninger har vist, at et værktøj der understøtter reproduktionsarbjdet med fokus på problemkøerne, vil have en gunstig effekt på drægtighedschancen ved 1. inseminering.
Analyse af forskelle mellem gruppen med hhv. 'Høj' og 'Lav' drægtighedspct. med hensyn til andel tvillingefødsler, goldperiodelængde og avlmæssigt niveau
Tidlig frasortering af dårlige kvier, færre kvieopdræt, bedre forberedelse og optimeret opstaldning af kvierne før og efter kælvning. Sådan lyder en række typiske indsatsområder i 18 økologiske besætninger, som vil sænke antallet af udsatte 1. kalvs køer.
Præsentation om forskellige managemenvariable og deres fordeling - brugt ved drøftelser i Foulum ved et arbejdsmøde med deltagelse af AU, KU og Albert De Vries fra University og Florida
For de fleste typer bedrifter medfører det et fald i dækningsbidraget, når udskiftningsprocenten forsøges øget ved at tage al kvieopdrættet ind gennem bedriften, imens perioden for inseminering afkortes med 2 cyklusser.